HSP begeleiding Nederland

Hier

3d-fantasy-digital-art.jpg

HIER

Is het je wel eens opgevallen dat 'je' altijd HIER bent?

De plaatsnamen kunnen anders zijn, de locatie kan verschillend lijken, maar in werkelijkheid is er alleen HIER.

Wat je bent is niet te lokaliseren. je bent niet in Heijen, Amsterdam, Genua, Trondheim, je bent HIER.Je bent niet bij je moeder, op je werk, in de tuin, op het strand. Je bent HIER.

De omgeving, die nooit los van je staat, mag er anders uit zien of anders voelen, maar alles wat zich lijkt te manifesteren is HIER. 

Er is geen 'daar', alleen in het denken, alleen op conceptueel niveau. Er is enkel HIER, niet een 'iemand' die ergens is en ergens voor moet waken of iets bereiken of worden.

Ego redeneert altijd van A naar B(eter). Die gelooft in verleden en toekomst, doelen stellen, targets halen, verbetering, evolutie.

De werkelijkheid is HIER.

Jij bent DIT 'HIER"!

 

Hans Laurentius

Boek: Olie op het vuur

Het ware sprookje

het-ware-sprookje-1492791371.jpg

Dichtbij hier vandaan was eens een man die woonde in een middelgrote stad. Hij kwam op het idee om uit natuurlijke producten een snoepje te maken. Het kostte hem veel onderzoek en tijd om uiteindelijk een snoepje te fabriceren met de gekozen natuurlijke ingredienten die ook nog eens goed smaakte en er aantrekkelijk uitzag. Het lukte niet heel erg goed maar hij wilde wel graag winst maken om ervan te kunnen leven. Het zou fijn zijn dat hij met de ontwikkeling van dat snoepje zijn geld kon verdienen en zijn gezin kon onderhouden. Misschien zelfs een mooi huis zou kunnen bouwen in het grote bos en een paar keer per jaar op vakantie zou kunnen gaan naar een ver mooi land. Dat hij bijzondere kleren aan zou kunnen doen en als het heel goed zou gaan, zou hij wellicht een mooie luxe auto en boot kunnen kopen. Dat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn.

Maar ja, zijn snoepjes werden niet door iedereen lekker gevonden. En zo kwam hij op het idee om wat stofjes toe te voegen aan het snoepje zodat mensen het misschien steeds lekkerder zouden gaan vinden. Het maakte hem eigenlijk niet veel uit wat hij zou toevoegen. Als hij zijn doelen maar zou behalen, dan was hij tevreden. Zo voegde hij allerlei chemische stofjes toe aan zijn snoepjes die zo effectief waren dat de mensen die het kochten merkten dat ze veel lekkerder smaakten! Soms deed hij wel honderd stofjes in een snoepje, maar dat wist toch niemand en het werkte! De mensen vertelden het elkaar op het werk, op verjaardagsfeestjes en ook kinderen op school kletsten erover. Heerlijk waren ze. En de snoepjes hadden ook mooie kleuren. Ze vonden het heel bijzonder dat het zo gemaakt kon worden vanuit onschuldige natuurlijke producten. Mensen vonden het lekker en de zaken gingen goed.

Op een mooie dag bedacht de man om met zijn verdiende geld reclame te gaan maken op televisie bij de lokale omroep van de stad. De snoepjes werden uitgebreid in reclamespotjes aan de man gebracht als zijnde natuurlijk lekkere snoepjes. En lekker waren ze ook voor de mensen, maar dat kwam vooral door de inmiddels honderden chemische stofjes die hij aan de snoep toevoegde.

De man wist dat als je eenmaal deze snoep door de stofjes lekker vond, je er dan meer van wilde hebben. Alsof je er niet meer mee kon stoppen ze te eten. Dat vond hij wel wat want hij zag ondertussen zijn spaarrekening groeien en de plannen voor een nieuw te bouwen huis lagen al op tafel. Zijn zaken gingen goed, veel mensen uit het stadje aten zijn snoep, genoten ervan en iedereen was blij en voldaan.

Omdat de verkoop zo goed ging kreeg de burgemeester van het stadje een idee. Hij wilde ook van de winst profiteren en sprak met de man af dat hij ook een deel van de winst zou krijgen als hij ervoor zou zorgen dat de snoepjes bijna overal in de stad te koop zouden zijn. Omdat al heel veel mensen uit het stadje niet meer van die lekkere snoepjes af konden blijven liepen ze weinig risico. Het verkocht zichzelf! Dus hief de burgemeester belasting op de snoepjes. Er kwam elk jaar veel geld binnen. De man werd rijker en rijker, en de kas van de gemeente groeide gestaag door de verkoop.

Langzamerhand gebeurde er vreemde dingen met de mensen in het stadje. Ze kregen allerlei vreemde klachten maar wisten niet hoe dat kwam. Hun organen begonnen na mate men ouder werd op te zwellen. De nieren groeiden, de milt en de lever. Ook het hart werd groter en er kwam een moment bij een aantal mensen dat deze opgezwollen organen explodeerden. Ze klapten als het ware uit elkaar. Een erg pijnlijke dood was het. Dat moest onderzocht worden!Er kwam onderzoek. En al snel werd duidelijk dat de mensen die ziek waren, ook veel van die snoepjes hadden gegeten. Er was iets niet pluis! Na vele wetenschappelijke onderzoeken kwam men erachter dat de snoepjes ervoor zorgden dat mensen ziek werden en hun organen gingen opzwellen. De snoepjes bleken de oorzaak te zijn van alle ellende. In het begin werd het nog geheim gehouden en alleen de burgemeester en de man wisten ervan. Ze bedachten allerlei dingen om te voorkomen dat de mensen de snoepjes niet meer zouden kopen. Want stel dat dat zou gebeuren, zouden de man en de burgemeester geen winst meer kunnen maken. De man had inmiddels al een paar vakantiehuizen, drie prachtige auto’s en veel mooie horloges gekocht. Ook waren er veel vrienden in zijn bedrijf komen werken. Daar wilde hij natuurlijk niet vanaf als de snoepverkoop zou instorten. Ook de burgemeester zag de bui al hangen, want met het verdiende geld, en dat was inmiddels al best veel, legde hij wegen aan en onderhield hij gebouwen in het stadje. Ook stak hij zelf ook regelmatig wat geld ervan in zijn eigen portemonnee, maar dat hoefde natuurlijk niemand te weten.Hoe moesten ze dat nu oplossen terwijl er ondertussen steeds meer mensen ziek werden en tientallen zelfs aan de snoepjes overleden?

Natuurlijk moesten ze in eerste instantie voorkomen dat mensen de snoepjes niet meer zouden eten, wat dat zou hun heel slecht uitkomen. De burgemeester bedacht dat je met het geld van de belasting van de snoepjes geld zou kunnen stoppen in behandelingen tegen het opzwellen van de organen. Dat kostte heel veel geld, eigenlijk veel meer geld dan dat het opleverde. Maar ja, het gebaar was natuurlijk wel goed dat je aan de bevolking liet zien dat je er echt alles aan deed om het zwellen van de organen te voorkomen. De verkoop van de snoepjes kon dan gewoon doorgaan. Goed idee!

Op een dag kwam er een vrouw in de supermarkt en kocht een pakje yoghurt.Ze hield van yoghurt, en haar dochter van achttien jaar ook. Ze hielden overigens ook allebei van de heerlijke snoepjes die de man via dezelfde supermarkt verkocht. Alleen moeder had al een beetje last van een gezwollen nier. Maar het was zo lastig om die snoepjes niet te eten. Je wilde ze het liefst de hele dag eten. Haar dochter ontdekte een klein stukje glas in de yoghurt! Belachelijk! Dat zou een enorme schade, denk aan een inwendige bloeding bijvoorbeeld, kunnen veroorzaken! Het werd snel gemeld en er werd nog sneller actie genomen. Alle pakken yoghurt van deze fabrikant moesten van de burgemeester direct uit de schappen! De verwachting om nog een stukje glas te vinden was volgens de fabrikant vrijwel nihil, maar uit veiligheid voor de volksgezondheid werd preventief alles uit alle winkels verwijderd en het mocht vanwege het gevaar aan schade voorlopig niet meer verkocht worden. ‘Dat is maar goed ook’, zei de moeder met haar gezwollen nier later tegen haar dochter terwijl ze samen heerlijk genoten aan tafel van een schaaltje snoepjes. 

Al wilde je nog zo graag een pak yoghurt, je kon het niet meer kopen. De winkels zouden zelfs een hoge boete kunnen krijgen als ze dat toch deden. ‘Alles voor de volksgezondheid en veiligheid, dat hebben we hoog in het vaandel staan’, riep de burgemeester luid in een van de stadskranten.

Ondertussen werd de klantenkring van de snoepjes steeds groter en ook kinderen begonnen ze steeds eerder te eten. Soms al als ze dertien jaar oud waren. Ze vonden het cool en gezellig om op het schoolplein deze snoep te eten. Er waren wel eens tijden dat je er gewoon niet bijhoorde als je niet mee at. Of je werd gepest als je niet snoepte. De man vond het prachtig dat iedereen zijn snoep zo lekker vond. Hij maakte inmiddels snoepjes met heel veel chemische middeltjes erin, want die waren het stoerst op het schoolplein. De light-snoepjes waren voor meisjes, mietjes en watjes. Als je iemand wilde zijn, kocht je de meest dodelijke variant natuurlijk. Dat is normaal want dat doet iedereen.

Ondertussen kwamen de snoepers zelf erachter dat er een hoop chemische stoffen aan de snoepjes werden toegevoegd en de mensen waren heel kwaad. ‘Dat hadden ze nooit tegen ons verteld! Dat het nog gewoon verkocht mag worden!’, riepen ze boos. Gelukkig voor de man en de burgemeester waren er ook mensen die boos werden als ze niet meer zouden kunnen snoepen. En er zouden veel mensen werkeloos raken als het niet meer verkocht mocht worden. Ook zou de stadskas een hoop geld mislopen. Dus was het zinvol dat je het nog gewoon overal kon kopen. Alleen hoe moest dat dan met die zieke en dode mensen? Lastig, lastig.

Op een warme zomerdag, de zon scheen volop, bedacht de burgemeester, die veel aan de snoepjes verdiende, reclamespotjes voor op tv waarin aan ouders werd uitgelegd dat je je kinderen nooit moest laten snoepen. ‘Het is slecht voor je gezondheid. Je organen gaan misschien later opzwellen en dan ga je eraan dood’, werd duidelijk gemaakt op de radio, kranten, tv en journaal. Ook zei de burgemeester zelf in de reclamespotjes dat hij het belachelijk vond dat je het overal kon kopen. Zowat op elke hoek van de straat! Sommige mensen snapten dat niet zo goed, want het was toch de burgemeester zelf die daarvoor zorgde? ‘Dus wees bewust wat je je kinderen leert mensen’, riep hij. De burgemeester wist zelf ook wel dat wat hij zei heel oneerlijk was, maar daar stond hij niet te lang bij stil. Je zou dan mensen eerder boos kunnen maken dan tevreden.

Een ander idee van de burgemeester was om de belastingen van de snoepjes om de zoveel tijd fors te verhogen. De mensen die ze niet konden laten liggen baalden daarvan, maar de burgemeester zei dat de kans dan groot was dat ze zouden stoppen ze te kopen. Natuurlijk wist hij dat dat niet zo was, maar dan kreeg hij meer geld in het laadje.Ook plakte hij zwarte schreeuwende teksten en afbeeldingen van opgezwollen organen en stervende mensen op de verpakkingen van de snoepjes. Hij deed er echt alles aan om de mensen bewust te maken. ‘Ook al liggen de snoepjes op elke hoek van de straat, in vrijwel iedere winkel, koop ze niet!’, zei hij. Ondertussen kwam er veel geld binnen door de belastingverhogingen. Helaas bleek na tientallen jaren dat er meer en meer mensen dood gingen aan de snoepjes, en ook de behandelingen waren veelal niet effectief. De behandelingen zelf bestonden uit het toedienen van verschillende soorten gif in het lichaam om de schade die het gif van de snoepjes teweeg hadden gebracht, te kunnen herstellen. Sommige mensen vonden dit maar een rare behandeling om gif met gif te bombarderen. ‘Kunnen ze niets anders verzinnen? ‘Je wordt er nog zieker van’, zeiden ze. Maar niemand luisterde echt naar ze. Deze gifjes-verkopers hadden namelijk ook heel veel vrienden in hun bedrijfjes en mooie huizen en boten en horloges verdiend.

Ook waren de behandelingen enorm duur. Voor de meeste mensen kosten de behandelingen van een jaar evenveel als een gemiddeld woonhuis. Daarom had de burgemeester besloten dat ook mensen die zelf nooit hadden gesnoept een deel van hun inkomen moesten afstaan om deze behandelingen te kunnen betalen. Dat vonden die mensen helemaal niet leuk. Maar, zei de burgemeester van de stad, je doet het voor een goed doel, je doet het voor je medemens.

Het laatste wat de burgemeester nog kon verzinnen was om in alle winkels de snoepjes achter witte deurtjes te verkopen waarop geen ‘snoep’ stond gedrukt. Hij dacht dat kinderen en volwassenen er dan gewoon voorbij zouden lopen of dat mensen die nog nooit gesnoept hadden niet konden zien dat anderen in de rij stonden voor de snoepjes bij de blanco deurtjes die de hele dag open en dicht gingen. Hij had niet in de gaten dat wanneer je buitenkwam, er verschillende mensen de snoepjes zichtbaar voor iedereen stonden te eten. Sommigen zagen er ziek uit. Maar dat vond hij toch hun eigen verantwoordelijkheid.

Een rechtzaak aanspannen tegen de man had weinig zin. Je wist immers zelf wel dat ze vol zitten met chemische stofjes waar je aan dood kunt gaan, dus dan moet je ze niet nemen. Maar omdat de kinderen op school zagen dat hun ouders ze thuis aten, of hun vriendjes die daardoor stoer waren, wilden ze er ook graag bijhoren. Dus gingen ze stiekem snoep eten. Alleen konden de meesten er nooit meer vanaf blijven en snoepten ze door tot hun dood. Ook al hadden ze pleisters op hun arm gedaan met dezelfde stofjes om er vanaf te komen, of waren ze in dure therapieen en workshops geweest, niets hielp. Je mocht van de burgemeester tegenwoordig niet meer in openbare gelegenheden snoepen. 

En op het vliegveld had je overal snoephokjes waarin iedereen stond te snoepen.Vorige week is er voor de algemene volksgezondheid uit alle speelgoedwinkels een driewieler uit het schap gehaald want er zouden volgens de burgemeester mogelijk kleine stukjes plastic los kunnen gaan laten. Dat is een groot risico. Die Chinezen ook. Gevaarlijk volk. Daarom kun je maar het beste preventief en wijs handelen. Het was in zijn verkiezingsprogramma dan ook zijn motto geworden: Preventie en leven in wijsheid, voor elkaar! Daardoor kreeg de burgemeester dan ook weer de meeste stemmen bij de verkiezingen.

En zo leefden de man en zijn inmiddels groot geworden vriendengroep en de stadskas van de burgemeester nog lang en gelukkig.

Wijsheid

18508-earth-eye 2.jpg

Wijsheid is reageren en handelen vanuit daadwerkelijk inzicht.

Inzicht ontstaat vanuit waarachtig besef. Vanuit woordenloze helderheid. Vanuit doorzien en doorvoelen. Vanuit dat gaat een innerlijk licht branden.

Wijsheid ontstaat door het openlijke zelfonderzoek naar wie je Bent door je onechte zelf tegen te komen en te laten ineenstorten middels de kracht van kwetsbaarheid en oprechte liefde.

Moed is hierbij onmisbaar om het onechte, destructieve, vaak als een open wond gekwetst ego te kunnen doorzien. Zonder moed en zonder inzicht zal het valse ego handhaven en zijn innerlijke macht willen uitbreiden naar uiterlijke macht.

Reagerend vanuit pijn, reagerend vanuit onwetendheid (jij doet mij pijn dus doe ik jou ook pijn), reagerend vanuit zelfverrijking ten koste van alles en iedereen probeert het ego zijn illusoire tijdelijke positie te behouden om het gevoel van een iemand te mogen zijn te kunnen ervaren. Het reageert vanuit pijn. Het reageert vanuit oncontroleerbare kinderlijke emoties dat het tegenovergestelde van wijsheid laat zien. Het heet geestelijke en gevoelsmatige armoede.

Wijsheid zal deze stuiptrekking van het ziekelijke denken doorzien en de keuze schenken aan het hart om te reageren en te handelen. Maar daar is inzicht voor nodig, evenals gevoelens voor saamhorigheid, verbinding, eenheidsbeleving en universele liefde.

Helaas hebben juist de meeste wereldleiders op deze planeet de minste wijsheid.

Je bent niet je emoties

emoties-1493554084.jpg

Je BENT niet je emoties, er ZIJN emoties en die verschijnen IN jou. 

Jij bent het waarnemen ervan. Moeiteloos. 

Totdat je erover gaat denken en het weg wil hebben is er geen probleem. Het waarnemen van het feit dat deze bewegende bundeltjes energie als wolkjes voor de zon komen en gaan is een uitnodiging. Je hoeft alleen maar te kijken hoe de (huil)bui komt en gaat. Ook tijdens de bui zelf. 

Niet afsluiten, niet stofzuigen, niet bellen, niet eten, niet gaan schoonmaken. Wel ERVAREN en met je achtergrond-oog blijven toezien hoe dit alles komt en weer verdwijnt. 

Zie toe hoe je lichaam doet en hoe de energie zichzelf bevrijdt. Het denken hoeft zich nergens mee te bemoeien. Een emotie kan prima voor zichzelf zorgen.

De bui verdwijnt, maar JIJ als waarnemendheid blijft.

Zonder modder, geen lotusbloem.

In leven Zijn

425414.jpg

Een boom is het leven. Het groeit vanzelf en uit zijn pracht in de wereld. Zonder enige weerstand.

Een maan is het leven. Het draait vanzelf om haar planeet en lijkt haar natuurlijkerwijs trouw te zijn. Zonder enige weerstand.

Een kitten is het leven. De onschuld groeit vanzelf en zal uiting geven aan het ‘kat-zijn’ in wording. Zonder enige weerstand.

Een steen is het leven. Het creëert zichzelf als vanzelf, van een afstand schijnbaar onaangeroerd, maar beïnvloed door alle omstandigheden. Zonder enige weerstand.

Een bloem is het leven. Het toont zichzelf en vanzelf. Haar eigen schoonheid niet kennende maar overtuigend in volheid geopend. Zonder enige weerstand.

Een leeuw is het leven. Het jaagt vanzelf en het leven dat het is, zorgt voor de natuurlijke balans. Zonder enige weerstand.

Jij bent het leven. Jij bent de natuur dat ook vanzelf gaat in en door de vorm die je bent. Jij bent zelf ook het leven in actie. Het wonder en de schoonheid in alle facetten die deze vorm bevat. Uniek en open in volheid. In liefde zoekend naar eenheid. In creatie een schepper wordende. De totale uiting van het leven zelf, slechts en alleen maar denkende er los van te staan.

Aanschouw en kus de weerstand en het leven zal jou leven zoals je bent. Dat maakt je vrij in wie je bent.

Wees een bloem.

Uit: Zijnspiraties

Omarm dat wat verschijnt

omarm-dat-wat-verschijnt-1495791548.jpg

Ons denken wenst altijd de fijne kant van de dualiteit waarin we leven. Het wil zich altijd goed voelen. Het liefst geen enkele vorm van pijn ervaren. Het wil geluk, plezier, blijdschap en vreugde. Daar is niets mis mee. Tenzij dat zelfde denken zich gaat inspannen om de andere kant van de dualiteit te gaan ontlopen, verbergen, ontkennen, bestrijden of vermijden. Het denken zegt dan dat maar een kant van de medaille mag bestaan en de andere kant niet.


Dat is onmogelijk. Een bladzijde van een boek heeft een voorkant omdat er een achterkant bestaat. Het een bestaat niet zonder de ander. En zo gaat dat werkelijk met alles. Als we een kant gaan ontkennen krijgen we herhalingen van de andere kant op ons bord. Het leven is eenheid. Het leven is alles dat er is en daarom bestaat het uit allebei.

We gaan dus één kant van het leven ontkennen en het leven accepteert dat niet. Die zegt 'hallo, ik ben allebei hoor', en wil graag dat jij dat ook zo ziet. Omdat je het leven zelf bent. Zoniet, dan krijg je de vervelende dingen telkens opnieuw gepresenteerd in de vorm van situaties. Je trekt de 'verkeerde' personen aan. Of je blijft maar telkens dezelfde nare gevoelens behouden die het denken niet wil hebben.

Wanneer we dit eenmaal echt doorzien, omarmen we de beide kanten van het bestaan. Dat omarmen is onvoorwaardelijke liefde. Je sluit namelijk niets uit. En natuurlijk zijn die gevoelens niet fijn. Maar je laat ze er zijn. Als een innerlijk kind dat pijn heeft en gehoord wil worden. Dat een oor nodig heeft. Een warme blik, een strelende hand, een zachte stem.

Jij bent de moeder en de vader voor je innerlijke pijn. Luister naar jouw innerlijke kinderen die door jou gehoord en gezien willen worden. Wuif niets weg. Doe niet je best er zo snel mogelijk vanaf te komen. Geef het je attentie, geef het je hart. 

Is het kind verdrietig? Huil. 
Is het kind boos? Uit het op kussens of middels taal in het luchtledige. 
Is het kind onrustig? Spring, schudt en dans. 
Is het kind angstig? Voel de angst en laat het lichaam trillen als het wil. 

Het zijn innerlijke buien. Kijk ernaar en laat het regenen. 

Later schijnt de zon wel weer.

Uit het boek Zijnspiraties: http://webshop.elikser.nl/zijnspiraties

Acceptatie

10996995_816251451756051_5062427230370528774_n.jpg

Door een dominante opvoeding kunnen we gehoord en geleerd hebben dat we niet oké zijn. De ander was beter, of meer aanwezig, drukker, mooier, grappiger, of je stelde je altijd aan zeiden ze, of je werd gepest, ontkent, vermeden, niet gezien en niet gehoord of letterlijk telkens pijn gedaan. Zo logisch dat we dan die versie die anderen over ons hebben gaan geloven en vervolgens na langere tijd vanbinnen gaan voelen om het daarna helemaal te worden... De versie van de door anderen gemaakte jij is gevormd. Het is als klei. Het is hard gemaakt en door anderen in hun vorm gegoten. Het heeft alleen niks met jou te maken. 

Oorspronkelijk is er echter nergens iets mis. Zonder de onbewustheid, eigen pijnen en onkunde van die anderen die je geprogrammeerd hebben BEN je gewoon. Je bent gewoon jij met alle knoppen, toeters en bellen die bij jouw karakter, vorm en persoonlijkheid op het levenstoneel horen. Daarin bestaat er geen goed of fout echter slechts jouw weergave van jou. En daar is er maar een van. Van jouw oorspronkelijkheid, je natuur, je echtheid en spontaniteit. Dat wil alleen maar toegelaten en tot uitvoer gebracht worden. 

Alleen jij zelf kan dat doen doordat er innerlijk een 'ja' in je ontstaat om jezelf echt te gaan laten zien en horen. Kosten wat kost. Gewoon omdat je BENT. 

Omdat er altijd van alles twee kanten bestaan heeft iedereen ook mooie en minder mooi beoordeelde kanten. Je bent dan precies zo, zoals het zijn moet. Je bent de verschijning van liefde omdat liefde niets uitsluit. De gevormde zware jas van anderen wordt dan niet gedragen. Dat leeft luchtig en je huppelt iets makkelijker het leven door. 

Het gaat er niet om of je er mag zijn. Het gaat erom dat je gevoelsmatig beseft dat je er al BENT. Al jaren. 

Het leven zelf heeft je al die tijd al onvoorwaardelijk geaccepteerd. Moeiteloos en totaal welkom. 

Je BENT al toegelaten. Je hebt je geboortediploma al in je zak. Anders was je er niet geweest. 

Als alles eenheid is, zijn wij zonder jou niet compleet. 

Dank dat jij er bent.

Aandacht

1175741_704684782881933_1638910556_n.jpg

Werkelijk kijken is met je aandacht naar binnen gericht. 
Als we teveel naar buiten gericht zijn dan verdwijnen we in situaties, gebeurtenissen buiten onszelf. Hierdoor word je geleefd. 

Als we naar binnen gericht zijn dan zijn we ontvankelijk en zien we situaties, gebeurtenissen voor wat ze werkelijk zijn, doordat we meer helder en in helicopter-view alles overzien. Hierdoor zijn we letterlijk aanwezig en schijnen we ons licht elk moment.

Waar zit jij met je aandacht?

-Seraphim-

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6      »      [6]