HSP begeleiding Nederland
 
Sjoukje Pattipeiluhu - Blokhuis.jpeg

Nijmegen - Sjoukje Pattipeiluhu Blokhuis - Gecertificeerd HSP begeleider en psycholoog

Persoonlijk

Ik ben zeer hooggevoelig en had een grote ‘need to please’. Veel studeren, werken en sociaal zeer bewogen en actief. Uiterlijk leek het heel ideaal, innerlijk ging ik langzaam stuk. Dat ik vanaf mijn 12e tot 21e jaar zeer heftig stotterde was een duidelijk signaal, maar pas toen ik op mijn 30e een burnout kreeg vond er innerlijk echt een verschuiving plaats. Eerst alleen ‘geest’ werd verruimd met ook nog zoiets als het ervaren van een lichaam en een ziel. Het één gaat niet zonder het ander is mijn ervaring.

Mijn leven ging een hele andere koers varen, maar nog zeer heftige levenservaringen die volgden hebben mijn ziel volledig bloot gelegd en verbonden met alles om mij heen. Ik ervaar dat als een intense manier van leven met zijn voor- en nadelen, omdat de maatschappij nog vaak rationeel is ingericht en lichaam en ziel regelmatig ‘vergeten’ worden. Hoe meer ik mezelf en alles wat er in mij omgaat de aandacht geef die het verdient en liefde in mezelf ervaar en voedt, hoe makkelijker het gaat. Mijn hooggevoeligheid helpt mij nu om subtiele signalen in mezelf en bij anderen serieus te nemen en op te anticiperen. Het is mijn belangrijkste kwaliteit geworden.

Visie 

Ik heb een aantal peilers van waaruit ik werk:

  • Wat mij betreft zijn je geest, je ziel en je lichaam onlosmakelijk en komen samen in je hart. Soms vraagt de één meer je aandacht, soms de ander, maar gezamenlijk hebben ze een verhaal te vertellen, ze willen uitdrukken wie jij bent en wat jouw levenspad is. Echter moeten ze wel de kans krijgen gehoord te worden. Daarom gebruik ik naast praten veel nonverbale ‘technieken’. Wandelen in de natuur bijvoorbeeld en je bewust worden van je zintuigen. Of zonder er teveel over na te denken, voorwerpen, poppetjes (Playmobil), kunststof dieren, kaarten e.d. te pakken om je bewust te worden van wat er in je leeft. Of je aandacht richten op je lichaam en kijken wat zich daar afspeelt. Je kunt dan veel antwoorden krijgen op vragen die er in je leven. Je lichaam en ziel ‘denken’ mee en dat gaat veel sneller. Er ontstaat vanzelf een verhaal. Achteraf staan mensen altijd te kijken dat ze het zelf ‘bedacht’ hebben en hoe kloppend het is.

  • Via de binnenwereld- buitenwereld methode oefenen we stapsgewijs om met aandacht aanwezig te zijn in je lichaam zodat je gaat ervaren hoe het voor je is om niet continu met je aandacht in de buitenwereld te zijn, bij alle prikkels, andere mensen en je eigen gedachtes. Je gaat dan een ontdekkingsreis met jezelf aan, komt erachter wat er allemaal in je leeft aan gevoelens en behoeftes, en hebt daarnaast een praktische ‘tool’ in handen om om te gaan met je hooggevoeligheid.

  • Veel hsp’ers hebben moeite met ‘ja’zeggen tegen zichzelf en ‘nee’ tegen de ander. Dit heeft te maken met zelfliefde. Gelukkig is dit iets wat je kunt oefenen.

  • Ik kan nooit weten wat jij voelt of wat jouw levenspad is. De begeleiding bij mij helpt je om erachter te komen wat er in jou leeft en wat jou helpt op jouw pad, maar je gaat zelf ervaren wat en hoe dat voor jou is. Eigen beleving overstijgt theorie en de mening van een ander.

  • Alles wat je in mijn praktijk doet kun je zelf gaan toepassen. Je kunt meer dan je denkt en de meest goeie dingen zijn altijd eenvoudige dingen.

  • Met name hooggevoelige kinderen zijn zeer beinvloedbaar door wat er in hun omgeving gebeurt en de onderlinge relaties die er zijn. In de begeleiding van kinderen richt ik mij daarom, na 2 tot 3 sessies met het kind zelf, verder tot de ouders. Om samen te kijken hoe zij in hun rol zichzelf en het kind nog meer tot hun recht kunnen laten komen. 


Specialisatie

Ik heb circa 15 jaar gewerkt met mensen die moeilijk lerend zijn en complexe problemen hebben. Vanuit persoonlijke ervaring heb ik extra affiniteit met, naast natuurlijk hooggevoeligheid, stotterproblematiek, verlies en rouw, burnout, onvruchtbaarheid en fertiliteitstrajecten, psychosomatische klachten, bewustwording, eenheidservaringen/spirituele ontwikkeling, zelfcompassie.

Ik begeleid zowel volwassenen als kinderen.


Opleidingen

Ik ben opgeleid als arbeid- en organisatiepsycholoog aan de Radbouduniversiteit van Nijmegen. Later heb ik mij toegelegd op hooggevoeligheid (gecertificeerd HSP begeleider), mindfulness en non-verbale methodes zoals Poptalk, ‘Hou je kop….erbij’ en Somatic Experiencing.

Het onderhouden en verdiepen van mijn persoonlijke ontwikkeling via meditatie, retraites en begeleiding is een zeer belangrijk deel van mijn opleiding.


Lidmaatschap

  • HSP Begeleiders Netwerk Nederland
  • Klachtenportaal Zorg

Verloop van het traject

In een kennismakingsgesprek kun je kijken of ik de juiste persoon voor jou ben. Als je verder wilt volgt een intakegesprek. Vooraf krijg je de HSP 3-in-1 test toegestuurd en een persoonlijke vragenlijst. Het aantal sessies varieert heel sterk en is zeer afhankelijk van je vraag en persoonlijke situatie.
 

Neem contact op met Sjoukje Pattipeiluhu - Blokhuis:

Website: www.hartopweg.info.
E-mail: sjoukje@hartopweg.info.
Tel: 06 467 717 15.
 

Persoonlijke ervaring van een client: 

"Hoi Sjoukje,

Ik zat gisteren in mijn meditatie en merkte op dat mijn gedachten bij jou waren. Dat vond ik bijzonder en ik besefte dat ik je graag een berichtje wil doen om mijn dankbaarheid uit te spreken. Het is een tijd geleden dat ik bij je geweest ben, maar sindsdien heb ik zo veel geleerd over mijzelf en mijn hooggevoeligheid. Ik ben erg bewust bezig met mijn leven en hoe mijn omgeving bewust in te richten om energie en vreugde te ervaren mét balans in plaats van met overprikkeldheid tot gevolg. Jij hebt daar een hele goede basis voor gelegd en daar wil ik je voor bedanken!
Ik denk dat jij voor heel veel kinderen (maar ook zeker volwassenen) een fijne en veilige haven biedt. Ik voelde me bij jou voor het eerst in tijden écht begrepen en de handvaten die je me gaf zijn één van de meest waardevolle dingen die ik heb geleerd. Ik ben blij dat jij op mijn pad gekomen bent!
Ik hoop dat alles goed met je gaat!

Liefs"