HSP begeleiding Nederland
 
Maaike Schothorst.jpg

Emmen- Maaike Schothorst- HSP coach en Reiki behandelaar

Persoonlijk

In de tijd van een burn-out ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben. Er gebeurde veel in die periode en ik had niet de tijd genomen om alles diep te verwerken. Dit was ik niet gewend, ik wist niet dat ik dat nodig had en het kwam simpelweg niet in me op om rust te nemen. Ik had nog niet geleerd hoe mijn sensitieve systeem werkte en bleef steeds tegen dezelfde muur van vermoeidheid oplopen.

Ik ben toen gaan lezen over hoogsensitiviteit, maar merkte veel weerstand. Ik had geen zin om anders te zijn en had het idee dat ik niet mee kon doen op het tempo van de buitenwereld. Dus nadat ik een beetje was bijgekomen, ging ik gewoon weer vol gas er tegenaan.

Maar ik wist na lang worstelen dat dit niet ging werken en ben me gaan verdiepen in (mijn) hoogsensitiviteit. Na een tijd van negeren en ontkennen, wist ik dat ik hier meer over moest gaan ontdekken, omdat ik anders steeds tegen dezelfde dingen aan zou blijven lopen en hetzelfde loodzware en vermoeide gevoel zou houden.

Waar ik energie van krijg

Ik ben toen veel gaan lezen over hoogsensitiviteit, heb hulp gezocht en heb erover gepraat met gelijkgestemden. En na verloop van tijd ontstond de wens om anderen hierin te begeleiden en anderen te leren wat ik heb geleerd. Daarom ben ik mijn eigen praktijk begonnen. 

Hierin zet ik mijn leergierigheid en passie voor het overdragen van kennis in bij het geven van lezingen over hoogsensitiviteit. Wanneer ik een lezing geef en mensen zie knikken en lachen van herkenning, voel ik me heel dankbaar. Mensen komen bij zichzelf thuis en een deel van wie ze zijn komt in het licht te staan. Er vallen heel veel kwartjes en dat vind ik ontzettend leuk om te zien. Ook de vragen achteraf en bedankjes van bezoekers geven mij een heel fijn gevoel van betekenis te kunnen zijn en het geeft mij veel energie. 

En wanneer ik mensen leer omgaan met hun hoogsensitiviteit, vind ik het fantastisch als ik ze elke sessie terug zie komen met nieuwe inzichten en ervaringen waardoor zij steeds sterker in hun schoenen komen te staan. Als ik zie hoe mensen bij het kennismakingsgesprek binnenkomen en hoe we weer afscheid nemen, zie ik een groot verschil en is er veel gebeurd. Prachtig om te zien!

Ook vind ik het heel bijzonder om te zien wat reiki met mensen kan doen. Het zet echt de dingen weer in beweging. Zonder woorden, maar met mijn handen draag ik energie over die de mensen nodig hebben en dat is een wonder waar ik met mijn hoofd niet bij kan, maar met heel mijn zijn van geniet. 

Coaching en cursus bij hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen zijn vaak veel gericht op de omgeving, op de buitenwereld. Maar vergeten zichzelf, hun eigen grenzen en gevoel in hun binnenwereld. Alsof je een gloeilamp bent die doorzichtig is en niet aan staat. Daardoor dringt het licht van andere lampen helemaal tot je door en overspoelt dit licht je (zoals geluid of de emoties van de ander je kunnen overspoelen). Wanneer je je eigen lamp aan zet, je ruimte inneemt en je eigen unieke licht gaat uitstralen, voel je aan welke kleuren andere lampen om je heen uitstralen, maar komen ze niet meer zo binnen. Straal jouw eigen unieke licht uit, want zo wordt hoogsensitiviteit jouw kracht.

In een coachtraject of cursus leer je:

 • beter aanvoelen wat van jou is en wat van de ander is (ruimte innemen)
 • beschermd blijven voor emoties van anderen
 • minder vanuit je hoofd en meer vanuit je hart leven
 • grenzen leren herkennen en deze effectief aangeven
 • makkelijker keuzes maken
 • meer over jouw sensitiviteit
 • jouw unieke licht uitstralen en jouw ruimte innemen

Kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is gratis. Samen kijken we of we een klik ervaren, het goed voelt, of ik jou als HSP-coach kan helpen, wat jouw doelen zijn en vertel ik iets over mijn werkwijze. 

Tarieven

Praktische informatie en tarieven vind je hier: www.maaikeschothorst.com/praktische-info.

Andere diensten

Naast de coaching en cursus hoogsensitiviteit, geef ik ook geregeld een (online) lezing over hoogsensitiviteit, geef ik workshops en ben ik gastspreker op verschillende evenementen. Ook geef ik reiki-behandelingen en ben ik altijd bezig mij verder te ontwikkelen om nog beter aan te sluiten op dat wat mijn cliënten nodig hebben. 

Specialisaties en opleidingen 

 • Hoogsensitiviteit 2. Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk. Online congres. Sympopna, 2020.
 • Reiki 1, ZoMa-opleidingen, 2020
 • Leergang HSP begeleider (gecertificeerd), Instituut EszenzZ, 2019
 • Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid, Hooggevoelig Heel Gewoon, 2019
 • Lifecoach, Civas, 2016 – 2018
 • Cursus inspiratiecoach, Bureau Cato, 2015 

Mijn praktijk staat voor

 • Bewustzijn en inzicht vergroten
 • In verbinding staan met jouw eigen zielskracht
 • Regie nemen over jouw leven
 • Stevig geworteld zijn en tot bloei komen (levensboom)
 • Energie weer laten stromen
 • Hoofd en hart in balans
 • Thuiskomen bij jezelf

Neem contact op met Maaike Schothorst-Emmaneel:

Website: www.maaikeschothorst.com.

E-mail: maaikeschothorst@outlook.com.

Telefoon: Maak via de website een belafspraak.